Poffertjesit ovat hollantilainen herkku, joita perinteisesti syödään voin ja tomusokerin kanssa. Pikkuiset letut ovat vähän kuin makeita blinejä, sillä taikinaan tulee myös tattarijauhoja. Alankomaissa poffertjesit paistetaan omalla erikoispannullaan, mutta ihan hyvin letut onnistuivat tavallisella pikkulettupannulla. Tämä resepti on hollantilaisesta keittokirjasta, jonka Daniel antoi minulle. Suomenkielinen käännös on siis ihan omaa käsialaani...
--
Poffertjes are a Dutch delicacy, traditionally eaten with butter and powder sugar. This recipe is from a Dutch cookbook I got from Daniel.
Poffertjes
(noin 75 kpl/about 75 poffertjes)
Ainesosat/Ingredients:
200 grammaa vehnäjauhoja/200 grams of wheat flour
50 grammaa tattarijauhoja/50 grams of buckwheat flour
3,5 grammaa kuivahiivaa/3,5 grams of dry yeast
300 ml maitoa/300 ml of milk
2 kananmunaa/2 eggs
ripaus suolaa/a pinch of salt
25 grammaa voita (paistamiseen)/25 grams of butter (for the pan)
1. Sekoita jauhot keskenään isossa kulhossa, paina keskelle kuoppa ja kaada hiiva kuoppaan. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja sekoita hiivaan yksi ruokalusikallinen lämmintä maitoa. Peitä kulho liinalla ja anna hiivan herätä rauhassa noin 10 minuutin ajan.
(voit myös käyttää pelkkiä vehnäjauhoja)
2. Sekoita puolet kädenlämpöisestä maidosta ja kananmunat jauhoihin ja vatkaa taikinakoukuilla kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Lisää loput maidosta ja suola. Peitä kulho liinalla ja anna taikinan nousta noin tunnin ajan.
3. Anna voin pehmetä hetki, ja kuumenna lettupannu. Lisää pannulle voita, ja paista kummaltakin puolelta kunnes molemmat puolet ovat kauniin kullanruskeita.
4. Tarjoa letut lämpiminä voin ja tomusokerin kanssa
(tai ihan vain oman maun mukaan)
1. Mix the flours in a bowl, make a small hole in the middle and pour the dry yeast in the hole. Heat up the milk to hand-temperature and mix one table-spoonful of warm milk with the yeast. Cover the bowl with a kitchen towel and let it rest for about 10 minutes.
(you can also use wheat flour only)
2. Mix the eggs and half of the warm milk with the flours. Use a mixer with dough hooks and mix till the dough no longer sticks to the bowl. Add rest of the milk and the salt. Cover the bowl with a kitchen towel and let it rest for about an hour.
3. Let the butter soften for a moment and heat up the pancake pan. Fry the poffertjes on both sides till they have a beautiful light golden brown color.
4. Serve the poffertjes warm with butter and powder sugar
(or vanilla ice cream, or whatever you feel like eating)
So delicious!!!
ReplyDeleteThey certainly are!
DeleteIt looks soooo delicious! I really wanna try it soon!
ReplyDeletexx
They are very delicious, and I can't but recommend them!
DeleteOi että näyttää hyviltä! Pakko testata joskus!
ReplyDeleteHyviähän ne ovat, ja loppujen lopuksi aika helppotekoisiakin! :)
Deletei'm literally about to google translate this page just so i can make them. i'm polish and my mom would make these all the time, i'm craving them sooo bad right now!
ReplyDeleteThey are so delicious, and not even that hard to make!
DeleteOmg this is literally mini pancakes, too cute! Seriously wanna grab a bite <3
ReplyDeletethanks for your lovely comment, I'm following you now, don't forget to follow back :)
A
xx
http://epiquemoi.blogspot.com
Thanks :)
DeleteAwwww I miss Poffertjes!!!! I grew up with this, my oma use to make these when I was little. Thank u for sharing the recipe dear! You are the best! Cant wait to try these myself
ReplyDelete❤
Nuké
http://www.girllilikoi.com
I had no idea you had Dutch relations! And you're welcome, I hope you'll enjoy the recipe! :) ❤
DeleteNäyttää ihan järjettömän hyvältä. :] Tuli ihan nälkä! :D
ReplyDeleteHyviähän nuo on, kannattaa kokeilla! :)
DeleteThese look SO good. Drooling here!
ReplyDeleteHeh, thanks! :)
DeleteVoi kun mättää herkulliselta! Täytyy joskus kokeilla :p
ReplyDeleteNäyttää siis :D
DeleteKannattaa kyllä kokeilla, ne ovat kyllä herkullisia kun niitä mättää suuhun ;) :D
DeleteLooks amazing!!
ReplyDeletexo,
Angela
headtotoechic.blogspot.com
Thanks!
Deletemmmm delicious!!! Great post!!! What about follow each other?!Let me know on my blog :):)
ReplyDeletehttp://alovelystyle.blogspot.com.es/
Thanks, I'll check out your blog! :)
DeleteSeems to be so good !
ReplyDeleteI need to eat !
They are really delicious, yes :)
DeleteYUMMY ♥
ReplyDeleteThanks! :)
DeleteNederlandse trots! Ziet er heerlijk uit! En ja, ik zou ook liever in bed liggen en series kijken maar het is nog maar een week tot de examens... Aaaah!
ReplyDeleteXo Imke
Dankje! Ik heb het hele weekend in bed gelegen, series gekeken en geleerd als ik me niet te ziek voelde.. En morgen heb ik mijn eerste examen... Geschiedenis, en donderdag heb ik Engels... Aaah! :D
DeleteThat looks good. I am going to have to try that one day .
ReplyDeleteAlways,
Tarah and the City
They are delicious, I can't but recommend them!
DeleteWow.. they look lovely, I'd love to taste them.. might even give it a try :)
ReplyDelete<3
-Giuliana
http://www.suededreamsinc.com
They certainly are lovely :)
Delete