Profile Picture

Know me

Senja, 20 years old, Helsinki/Finland
Read more...
Sponsors, collaborations...
Terms of Use...

Find me

Email me Facebook Twitter Pinterest Google Plus flickr

Follow me

Follow Puukengät

Wednesday, May 16, 2012

Poffertjes


Poffertjesit ovat hollantilainen herkku, joita perinteisesti syödään voin ja tomusokerin kanssa. Pikkuiset letut ovat vähän kuin makeita blinejä, sillä taikinaan tulee myös tattarijauhoja. Alankomaissa poffertjesit paistetaan omalla erikoispannullaan, mutta ihan hyvin letut onnistuivat tavallisella pikkulettupannulla. Tämä resepti on hollantilaisesta keittokirjasta, jonka Daniel antoi minulle. Suomenkielinen käännös on siis ihan omaa käsialaani...

--

Poffertjes are a Dutch delicacy, traditionally eaten with butter and powder sugar. This recipe is from a Dutch cookbook I got from Daniel.

Poffertjes

(noin 75 kpl/about 75 poffertjes)
Ainesosat/Ingredients:

200 grammaa vehnäjauhoja/200 grams of wheat flour
50 grammaa tattarijauhoja/50 grams of buckwheat flour
3,5 grammaa kuivahiivaa/3,5 grams of dry yeast
300 ml maitoa/300 ml of milk
2 kananmunaa/2 eggs
ripaus suolaa/a pinch of salt
25 grammaa voita (paistamiseen)/25 grams of butter (for the pan)

1. Sekoita jauhot keskenään isossa kulhossa, paina keskelle kuoppa ja kaada hiiva kuoppaan. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja sekoita hiivaan yksi ruokalusikallinen lämmintä maitoa. Peitä kulho liinalla ja anna hiivan herätä rauhassa noin 10 minuutin ajan.
(voit myös käyttää pelkkiä vehnäjauhoja)
2. Sekoita puolet kädenlämpöisestä maidosta ja kananmunat jauhoihin ja vatkaa taikinakoukuilla kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Lisää loput maidosta ja suola. Peitä kulho liinalla ja anna taikinan nousta noin tunnin ajan.
3. Anna voin pehmetä hetki, ja kuumenna lettupannu. Lisää pannulle voita, ja paista kummaltakin puolelta kunnes molemmat puolet ovat kauniin kullanruskeita.
4. Tarjoa letut lämpiminä voin ja tomusokerin kanssa
(tai ihan vain oman maun mukaan)

1. Mix the flours in a bowl, make a small hole in the middle and pour the dry yeast in the hole. Heat up the milk to hand-temperature and mix one table-spoonful of warm milk with the yeast. Cover the bowl with a kitchen towel and let it rest for about 10 minutes.
(you can also use wheat flour only)
2. Mix the eggs and half of the warm milk with the flours. Use a mixer with dough hooks and mix till the dough no longer sticks to the bowl. Add rest of the milk and the salt. Cover the bowl with a kitchen towel and let it rest for about an hour.
3. Let the butter soften for a moment and heat up the pancake pan. Fry the poffertjes on both sides till they have a beautiful light golden brown color.
4. Serve the poffertjes warm with butter and powder sugar
(or vanilla ice cream, or whatever you feel like eating)

33 comments:

  1. It looks soooo delicious! I really wanna try it soon!

    xx

    ReplyDelete
    Replies
    1. They are very delicious, and I can't but recommend them!

      Delete
  2. Oi että näyttää hyviltä! Pakko testata joskus!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hyviähän ne ovat, ja loppujen lopuksi aika helppotekoisiakin! :)

      Delete
  3. i'm literally about to google translate this page just so i can make them. i'm polish and my mom would make these all the time, i'm craving them sooo bad right now!

    ReplyDelete
    Replies
    1. They are so delicious, and not even that hard to make!

      Delete
  4. Omg this is literally mini pancakes, too cute! Seriously wanna grab a bite <3
    thanks for your lovely comment, I'm following you now, don't forget to follow back :)
    A
    xx
    http://epiquemoi.blogspot.com

    ReplyDelete
  5. Awwww I miss Poffertjes!!!! I grew up with this, my oma use to make these when I was little. Thank u for sharing the recipe dear! You are the best! Cant wait to try these myself


    Nuké

    http://www.girllilikoi.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. I had no idea you had Dutch relations! And you're welcome, I hope you'll enjoy the recipe! :) ❤

      Delete
  6. Näyttää ihan järjettömän hyvältä. :] Tuli ihan nälkä! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hyviähän nuo on, kannattaa kokeilla! :)

      Delete
  7. These look SO good. Drooling here!

    ReplyDelete
  8. Voi kun mättää herkulliselta! Täytyy joskus kokeilla :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Näyttää siis :D

      Delete
    2. Kannattaa kyllä kokeilla, ne ovat kyllä herkullisia kun niitä mättää suuhun ;) :D

      Delete
  9. mmmm delicious!!! Great post!!! What about follow each other?!Let me know on my blog :):)

    http://alovelystyle.blogspot.com.es/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks, I'll check out your blog! :)

      Delete
  10. Seems to be so good !
    I need to eat !

    ReplyDelete
    Replies
    1. They are really delicious, yes :)

      Delete
  11. Nederlandse trots! Ziet er heerlijk uit! En ja, ik zou ook liever in bed liggen en series kijken maar het is nog maar een week tot de examens... Aaaah!

    Xo Imke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dankje! Ik heb het hele weekend in bed gelegen, series gekeken en geleerd als ik me niet te ziek voelde.. En morgen heb ik mijn eerste examen... Geschiedenis, en donderdag heb ik Engels... Aaah! :D

      Delete
  12. That looks good. I am going to have to try that one day .
    Always,
    Tarah and the City

    ReplyDelete
    Replies
    1. They are delicious, I can't but recommend them!

      Delete
  13. Wow.. they look lovely, I'd love to taste them.. might even give it a try :)

    <3
    -Giuliana
    http://www.suededreamsinc.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. They certainly are lovely :)

      Delete

Click Here for Comment Guidelines

Thank you so much for your comment! I'll try to get back to you asap! Anonymous commenters, please use a nickname! ♥

Kiitos kommentistasi! Pyrin vastaamaan siihen mahdollisimman pian! Anonyymit, olkaa ystävällisiä ja käyttäkää nimimerkkiä! ♥

Hartstikke bedankt voor je reactie! Ik probeer zo snel mogelijk te reageren! Anonieme mensen, gebruik alsjeblieft een nickname! ♥

Tu peux commenter en français!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...