Profile Picture

Know me

Senja, 20 years old, Helsinki/Finland
Read more...
Sponsors, collaborations...
Terms of Use...

Find me

Email me Facebook Twitter Pinterest Google Plus flickr

Follow me

Follow Puukengät

Tuesday, June 26, 2012

Vanilla ice-cream & crêpes


So, as I promised you, the recipes for the homemade vanilla ice cream and the crêpes! I know there are plenty of recipes online, but I think the vanilla ice cream recipe in question is so simple and easy to make (really, there's not much that can go wrong!) that many of you will benefit from it.

--

Eli kuten lupasinkin, jäätelön ja lettujen reseptit! Letturesepti nyt on aika peruskamaa, löysin sen Valion sivuilta, eli en rupea sitä laittamaan suomeksi tähän. Vaniljajäätelön ohje sen sijaan on niin helppo ja yksinkertainen, toisin kuin suurin osa netistä löytyvistä resepteistä, että aion sen tässä jakaa.

--

Dus, zoals beloofd, het recept voor de zelfgemaakte pannenkoeken en het vanille ijs! Ik weet dat er heel veel recepten online te vinden zijn, maar dit recept voor vanille ijs is zo makkelijk (je kan het niet echt verkeerd doen) dat velen van jullie er wel iets mee kunnen.


Vanilla ice-cream/Vaniljajäätelö/Vanille ijs

Ingredients/Ainesosat/Ingrediënten:

3 egg yolks/3 keltuaista/3 eigelen
2 dl of cream/2 dl kuohukermaa/2 dl slagroom
about 1 dl of sugar/noin 1 dl sokeria/ca. 1 dl suiker
vanilla sugar to your own taste/vaniljasokeria maun mukaan/vanillesuiker naar eigen smaak

1. Separate the yolks from the egg whites
2. Whip the cream
3. Add the yolks
4. Add the sugar and vanilla sugar
5. Pour the mix into a freezing-proof container and let it freeze for at least 5 hours
(for a better structure, take the ice cream out of the freezer after 2-3 hours and mix it till all the ice particles are gone)
6. Eat within three days

1. Erottele keltuaiset valkuaisista
2. Vatkaa kerma vaahdoksi
3. Lisää keltuaiset
4. Lisää sokerit
5. Kaada seos pakastusrasiaan tmv ja pakasta vähintään viiden tunnin ajan
(paremman koostumuksen saamikseksi ota jäätelö pakastimesta 2-3 tunnin jälkeen ja sekoita kunnes kaikki hileiset kohdat ovat kadonneet)
6. Syö kolmen päivän sisällä

1. Scheid het eigeel van het eiwit
2. Klop de room
3. Voeg het eigeel toe
4. Voeg de suiker en vanillesuiker toe
5. Stop het in een bak die in de vriezer kan en laat het tenminste 5 uur staan
(voor een betere structuur, haal het er na 2-3 uur uit en roer het tot alle stukjes weg zijn)
6. Eet het binnen 3 dagen op

Crêpes (Finnish style)/Finse pannenkoeken

Ingredients/Ingrediënten:

3 eggs/3 eieren
6 dl of milk (or water and cream or carbonated water)/6 dl melk (of water en room)
3 dl of wheat flour/3 dl bloem
1 tablespoonful of sugar/1 eetlepel suiker
1 teaspoonful of salt/1 theelepel zout
(a little butter/een beetje boter)

1. Break the eggs into a bowl and mix them with the rest of the ingredients
2. Let the mix rest for 30 minutes
3. Fry the crêpes on a pan with butter on both sides till they get a beautiful brown color
(NOTE: the crêpes should be as thin as possible)
4. Serve with jam and whipped cream, or ice cream or pretty much anything suitable to your taste
(if you wish serve the crêpes with something salty, don't add sugar into the dough)

1. Breek de eieren in een schaal en mix het met de andere ingrediënten
2. Laat het rusten voor een half uur
3. Bak de pannenkoeken in een pan met boter tot ze mooi goudbruin zijn
(de pannenkoeken moeten zo dun mogelijk zijn)
4. Serveer met jam en slagroom, of ijs, of waar je zin in hebt
(als je het wil serveren met iets zoutigs, doe dan geen zout in het deeg)


52 comments:

  1. Yummie, daar zou ik nu wel zin in hebben :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. De crêpes met ijs zijn zooo lekker, probeer het maar! :D

      Delete
  2. ohhhh my gosh. Thank you so much for posting the recipe for this. My mouth is literally watering right now. Looks so good!

    ReplyDelete
  3. Ik ben echt zo dol op crêpes!! Zou het van de week eigenlijk eens moeten maken

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ik ben ook dol op crêpes! Ze zijn zo lekker!

      Delete
  4. Anonymous27/6/12 00:35

    one of my favorite desserts, thanks for the recipe

    ReplyDelete
  5. Nam, kuulostaa ihan mielettömän hyvältä ;) Vois tuota jäätelöä koittaa nyt kesällä :) xoxo ♥

    ReplyDelete
    Replies
    1. Toi jäätelö on hurjan helppo ja yksinkertainen tehdä, suosittelen! ♥

      Delete
  6. That looks absolutely amazing!! :D

    xo - David

    ReplyDelete
    Replies
    1. It certainly was amazingly delicious!

      Delete
  7. Omg this looks so good, I want to make some now!

    ReplyDelete
  8. thanks for stopping by, happy to follow you back!

    ReplyDelete
    Replies
    1. You're welcome, so happy you decided to follow me back!

      Delete
  9. Dat ijs ziet er heerlijk uit, en wat een makkelijk recept!

    Xo, Imke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Het is echt zo makkelijk! En het smaakt beter dan het ijs uit de winkel! :D

      Delete
  10. It looks delicious! :)

    ReplyDelete
  11. Lovely, die lijken mij echt super lekker! :)

    ReplyDelete
  12. Oeeee wat lekker! En wat heb ik dit lang niet op! Thanks for sharing! Nu kan ik het tenminste zelf maken dan om te wachten totdat ik weer eens in Parijs ben!

    ReplyDelete
  13. eikä, en kestä tollasia herkku-kuvia - mulla on vaan kaapin pohjalla jotain kämäsiä väiski-vaahtokarkkeja :---DD

    ReplyDelete
  14. Yum! Wat een mooie header heb je trouwens :)

    ReplyDelete
  15. what a yummi pancake :) I want to eat it :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahah, luckily the pancakes are easy to make! :D

      Delete
  16. that loooks yummy! love how the ice cream melts :)

    natalie
    http://lucyandtherunaways.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Homemade ice cream tends to melt faster than the one you can get in the stores, but it looks and tastes sooo lovely! :)

      Delete
  17. omg that looks so delicious!!! totally made my mouth water! mmm mmm good! BE SURE TO ENTER OUR KAI FRAGRANCE GIVEAWAY! XX,
    The Golden Girls

    ReplyDelete
  18. oh. my. heavens. i literally can't wait to make these. and i'm the type of person that accidentally sets fire to toast- but this does seem easy! I'll let you know if my studio burns down or not ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Trust me, it's really hard to go wrong with these recipes :D But I'll be keeping my fingers crossed for you, just in case :D

      Delete
  19. This looks so amazing! I am officially hungry now. ;)

    ReplyDelete
  20. oh gosh, this looks absolutely scrumptious!!!!! loving this combo ;)
    xo TJ

    ReplyDelete
    Replies
    1. You should definitely try it out! :)

      Delete
  21. OMG that looks like the MOST DELICIOUS thing I have ever seen!!
    :)
    Allison
    A's Fashion Files

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nothing beats crêpes and ice cream in the summer! ;)

      Delete
  22. i love french 'crepes'!
    looks VERY tasty!

    xoxo

    + I'm following

    ReplyDelete
    Replies
    1. They don't just look tasty, they are very tasty! :D

      So nice you decided to follow! :)

      Delete
  23. oh my these look so good. thanks for sharing a recipe as well! crêpes are my absolute favorite!

    xx rae

    stop by, and would love for you to follow.
    http://www.loveforschoolgirl.net/ <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. You're welcome! Crêpes are definitely one of my favorites as well! :)

      I'll check out your blog!

      Delete
  24. mmmm krijg er helemaal honger van !

    xx
    www.sistersandsisters.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahah, ja, pannenkoeken en ijs zijn een perfecte combinatie! :D

      Delete
  25. Anonymous28/6/12 03:24

    Yum! This looks so delicious! Following you on Bloglovin!

    xo,
    Courtney
    http://girlavantgarde.wordpress.com/

    ReplyDelete
  26. I have to try making these! They look divine!

    AhkaVintage.com

    ReplyDelete
  27. wauw, njammie! ga ik zeker eens maken! (: ♥

    ReplyDelete

Click Here for Comment Guidelines

Thank you so much for your comment! I'll try to get back to you asap! Anonymous commenters, please use a nickname! ♥

Kiitos kommentistasi! Pyrin vastaamaan siihen mahdollisimman pian! Anonyymit, olkaa ystävällisiä ja käyttäkää nimimerkkiä! ♥

Hartstikke bedankt voor je reactie! Ik probeer zo snel mogelijk te reageren! Anonieme mensen, gebruik alsjeblieft een nickname! ♥

Tu peux commenter en français!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...