Profile Picture

Know me

Senja, 20 years old, Helsinki/Finland
Read more...
Sponsors, collaborations...
Terms of Use...

Find me

Email me Facebook Twitter Pinterest Google Plus flickr

Follow me

Follow Puukengät

Saturday, October 29, 2011

Perhejuhlia - Family celebrations

Kuva/Picture: weheartit


Scroll down for the English text

Lupailin silloin aiemmin laittaa vähän juttua hollantilaisesta juhlakulttuurista, ja ystäväni muistutti minua lupauksestani aiemmin. Nämä ovat tosiaan huomioita, joita olen tehnyt erinäisissä juhlissa D:n perhepiirissä, eli kyseessä ei ole mikään absoluuttinen totuus, todennäköisesti Alankomaista löytyy täysin erilaisia juhlia ja piirejä tapoineen. Oikeastaan en voi siis puhua varsinaisista kulttuurieroista, vaan ennemmin perhekohtaisista eroista. Joka tapauksessa, tähän mennessä olen Alankomaissa osallistunut kahtiin hautajaisiin, lukuisille syntymäpäiville, yhdille vuosipäiville ja muutamiin "tavallisiin" juhliin, eli ihan vain juhliin, joilla ei ole mitään sen ihmeellisempää syytä kuin hauskanpito ystävien kesken.

Kuva/Picture: weheartit


Kuten parissa muussa Alankomaihin muuttaneen blogissa on todettu, hollantilaisten juhlapukeutuminen on, noh, hieman arkisempaa kuin suomalaisten, tästä esimerkkinä D:n serkut, jotka ilmestyivät molempien isoisiensä hautajaisiin farkuissa ja huppareissa. Kyseessä on siis kolme teini-iän loppua lähestyvää poikaa/miestä. Onneksi he ovat tähän mennessä ainut ääriesimerkki tästä arkisesta pukeutumisesta, löytyy sieltä myös pukumiehiä, yleisin asu miehillä on juhlissa farkut ja siisti paita ja puvun takki, mikä on ihan kohtuullisen siistiä pukeutumisesta.

Naisilla on yleensä päällä siistit farkut tai muut housut, bleiseri ja siisti paita, tai siisti rento mekko tai hame. Voisi sanoa, että tyyli on yleisesti aika business casual, mutta ainakin suomalaiseen juhlaetikettiin kasvanneelle hollantilaiset ovat pääsääntöisesti alipukeutuneita, ja en ole ihan vieläkään oikein tiedä mitä minun pitäisi laittaa päälle juhliin, ja lähes poikkeuksetta tunnen itseni alipukeutuneeksi, vaikka asuni olisi juhlavampi kuin muiden.

En siis tarkoita, että hollantilaiset eivät näkisi vaivaa ulkonäkönsä eteen, pukeutumiskulttuuri on vain rennompi, kuin mihin olen kasvanut Suomessa. He pukeutuvat juhliin samoin kuin töihin tai kouluun, ehkä lisäävät jonkun uuden asusteen tai korun.

Ihan vain vertailun vuoksi, alhaalta löytyy kaksi kuvaa minusta. Ylempi otettiin vuosi sitten serkkuni ristiäisistä, alempi viime käynniltä Alankomaissa, D:n isäpuolen vanhempien 50-vuotishääpäiviltä. En tiedä voiko asujen juhlavuutta verrata toisiinsa ihan täysin, kun ottaa huomioon, että kyseiset hollantilaiset juhlat olivat luonteeltaan muutenkin rennommat, kuin ristiäiset. Juhlissa esimerkiksi pelattiin, kuten kuvasta näkyy, petankkia. (ja arvaatkaapas kuka onnistui saamaan kuulansa aivan sen pienen vihreän pallon viereen)

Eli hollantilaiset juhlat ovat pääsääntöisesti hyvin rentoja, ruokaa löytyy, juomaa myös sekä musiikkia. Suurempaa eroa suomalaisiin juhliin ei siis ole, mitä nyt se, että syntymäpäiväjuhlat ovat suomalaisten mieleen ehkä tylsiä, ystävät ja perheenjäsenet, naapurit, työkaverit jne. tulevat ja menevät päivän mittaan, ja siinä sitten saa olla kättelemässä ja vaihtamassa poskisuudelmia (kolme, alkaen vasemmalta) kaikkien kanssa. Niin, ja Alankomaissa ei onnitella vain päivänsankaria, vaan myös hänen perhettään. Esimerkiksi D:n syntymäpäivillä ihmiset onnittelivat myös minua, koska olen hänen morsiamensa. Gefeliciteerd on onneksi sopiva toivotus oli sitten kyse syntymäpäivästä, hääpäivästä tai mistä tahansa tapahtumasta.

Muutenkin Alankomaissa juhlat tuntuvat olevan avoimempia, eli kaikki ovat tervetulleita, kun taas Suomessa juhlat ovat yleensä yksityisempiä, ihmisiä kutsutaan erikseen paikalle, ja kuokkavieraita ei katsota aina hyvällä. Alankomaissa on myös tapana laittaa näkyvästi ikkunaan tai pihalle koristeluja, niin että ohikulkijatkin näkevät, että talossa juhlitaan.

Juomakulttuuri ei hirveästi eroa suomalaisesta, lukuunottamatta ehkä sitä, että hollantilaiset eivät juurikaan juo väkeviä alkoholijuomia, lukuunottamatta jeneveriä, giniä. Olut on suosituin juoma miesten keskuudessa, naisilla makea valkoviini, rosé tai kuohuviini, yleensä prosecco. Siidereitä en ole juurikaan Alankomaissa nähnyt.

Ruokatarjoilu yleensä hankitaan valmiina kaupasta, toisin kuin omassa perheessäni, jossa kakut ja vastaavat leivotaan itse. Olen törmännyt itsetehtyyn kakkun vain kerran, ja siinäkin tapauksessa kakkutaikina oli leivottu käyttämällä valmistaikinaseosta "lisää vain vesi" tyylisesti. Kirjoittelen varsinaisista ruokakulttuurisista eroista sitten jossain vaiheessa myöhemmin.

Riippuen vähän missä juhlat järjestetään, ainakaan D:n perhepiirissä ei ole mitenkään erityisen epäkohteliasta tupakoida ei-tupakoivien seurassa, ikävä kyllä. Kyllä, myös sisätiloissa, ellei se ole erikseen kiellettyä.

Hollantilaisissa häissä en ole vielä ollut, eli niistä en hirveästi voi kirjoittaa, ja hautajaiset ovat käsitykseni mukaan aikalailla samanlaisia kuin Suomessa, riippuen tietenkin uskonnosta.

Tähän mennessä en ole vielä täysin sopeutunut hollantilaiseen juhlakulttuuriin, johtuen ehkä siitä, että juhlissa en oikein tunne kaikkia ihmisiä, ja vaikka ymmärrän hollantia, en puhu sitä sujuvasti, eli en juuri pääse keskustelemaan uusien ihmisten kanssa. Tämän lisäksi D:n perhetutuilla ja minulla ei ole hirveästi yhteistä, eli tunnen itseni aika ulkopuoliseksi. Suurimmalle osalle olen tällä hetkellä vain D:n sievä suomalainen tyttöystävä, joka on aika ujo eikä puhu paljon mitään. Asiaa ei hirveästi auta, että D ei osaa istua aloillaan juhlissa, vaan hänen on pakko ottaa valokuvia ja auttaa juhlien järjestäjää ties minkä asian kanssa, ja yleensä minä sitten päädyn istumaan yksinäni juomalasin kanssa, tai sitten liityn lasten seuraan.

Suurin osa D:n perhepiirin lapsista on ihan hullaantunut minuun, ja yleensä he roikkuvat minussa, mikä ei oikeastaan haittaa, koska lasten kanssa on helpompi kommunikoida hollanniksi. He eivät käytä niin monimutkaisia sanoja ja lauseita, keskustelun aiheet ovat yleensä helppoja sanavarastoni kannalta, ja lapset ovat siinä mielessä huomaavaisempia kuin aikuiset, että he mielellään selittävät sanan tarkoituksen vaikka sitten käsillä viittoen. Lapset myös ovat avoimempia kulttuurierojen suhteen, ja niin hassulta kuin se kuulostaakin, minulla on lasten kanssa huomattavasti enemmän yhteisiä puheenaiheita kuin aikuisten kanssa. Mitäköhän tämä sitten kertoo minun kypsyystasostani...

No joka tapauksessa, hollantilaiset tai suomalaiset juhlat, kummatkin ovat yleensä ihan mukavia kokemuksia.


Mekko/Dress: b-young, Laukku/Purse: Glitter


Hame/Skirt: H&M, Paita/Shirt: Vero Moda, Bleiseri/Blazer: H&M, Kengät/Shoes: H&M

I promised earlier to write about the Dutch parties, but as I know that most of the people reading the English version are Dutch, I thought it would be more interesting for you to read about the differences between the Dutch parties I have been to, and the Finnish party culture. Of course, I've only been to a handful of parties: two funerals, several birthdays, a wedding anniversary and some other parties and they all have been thrown by D's family and/or family friends, so my view on the matter is still a little narrow, but I'm writing from my own point of view, my own experiences, my own opinions. So please keep that in mind while reading.

Above you can see two pictures, the first one taken in Finland roughly a year ago, at my cousin's christening, and the second one taken at the golden wedding anniversary of D's step-father's parents. I think they show quite well the difference between the Finnish dress code, and the Dutch dress code. Dutch dress code is more relaxed, more casual chic than the Finnish one, which is more formal. In Dutch parties you see people wearing jeans and T-shirts, mostly tidy ones, clothes a Finnish person would wear to a business meeting or a dinner. This of course doesn't mean that Dutch people don't make any effort what it comes to dressing up, in fact I think my Dutch family wears quite nice clothes: blazers, dresses, and all that, but I still feel under-dressed when I go to Dutch parties, even if I'm not for Dutch standards. But hey, when in Rome...

The parties in D's family are more casual than the parties in my family, not sure if that's really a Dutch thing, or just a family-thing, but in Finland, especially what it comes to the religious events like christenings and first communions and such, parties include formal invitations, and all in all they are quite a private occasion, at least in my family. Whereas in the Netherlands neighbors and colleagues and such are welcome to celebrate birthdays, even if they aren't your best friends. Parties are more social, in Finland one tends to only invite the people who are close to them. For instance, when D came to Finland for the second time my parents were a bit unsure whether or not to invite him to my brother's first communion, because while being my boyfriend, he was still not -close- family. (he was invited in the end, because I insisted) So if one is invited to a such private party, one can be sure s/he has been accepted to the family/circle of friends...

Kuva/Picture: weheartit

7 comments:

 1. Hollantilaiset eivät tosiaankaan tälläydy juhliin mutta toisaalta täällä peruspukeutuminen on siistimpää kuin Suomessa, Tosin mieheni kertoi että pohjoisessa, harvaan asutulla seudulla(maaseudulla ja sen keskuskaupungeissa) pukeutuminen on rennompaa kuin täällä etelämmässä missa suuri osa ihmisistä suhtautuu melko turhamaisesti omaan pukeutumiseensa.

  ReplyDelete
 2. Joo, pukeutuminen on Alankomaissa tosiaan hiukan siistimpää (tai no D:n maanviljelijäsukulaiset pukeutuvat lähinnä työvaatteisiinsa eli riippuu myös perheestä ja ammatista) mutta juhlapukeutuminen on aika lailla sitä samaa, mitä laitetaan arkisinkin päälle. Ei ole samanlaista eroa juhla- ja arkivaatteiden välillä kuin Suomessa.

  ReplyDelete
 3. That was some blogpost... :) But I believe the socialness and strictness depend on the family, some people are very open, others are more closed. Not a matter of Dutch or not, but since Finland is a more uniform religioned country, unlike the Netherlands, where you've got everything and a bit of nothing, it wouldn't be surprising if they were more private/different from the 'general' Dutch way.

  ReplyDelete
 4. Minä olen ihan saman pistänyt merkille tuosta "juhlapukeutumisesta" Alankomaissa. Kaikki ulkomaalaiset ovat osanneet pukeutua juhliimme toivomallamme tavalla, mutta hollantilaiset ovatkin tulleet työvaatteillaan ja farkuilla ja huppareilla syntympäiville ja jopa häihimme. Koska minä ja mieheni oltiin niin paljon käytetty aikaa ja rahaa juhliin ja haluttu niistä hienot niin kyllä vähän pisti harmittamaan että kehoituksista huolimatta jotkut kehtasivat tulla lenkkarit jalassa ja farkuilla...no ei auta muuta kuin yrittää hyväksyä :D

  Mun pitää kyllä sanoa että mun mielestä ihan jokapäiväinenkin pukeutuminen Hollannissa on hyvin usein aika järkyttävää, tyylitöntä ja kaikki vaatteet ovat mahdollisimman halpoja niin hinnaltaan kuin tyyliltäänkin :/ Varmasti on tyylikkäitäkin naisia varsinkin suurimmissa kaupungeissa, mutta suurin osa ihmisistä pukeutuu niin tyylittömästi (aiankin mun silmiin). Ja se että kaupungillekin mennään sweatpantsit ja kauhtuneet feikkiugit jalassa saa aina mun karvat pystyyn.

  Mä rakastan klassista ja yksinkertaista tyyliä ja sitä löytyy harmittavan vähän Alankomaista

  ReplyDelete
 5. Daniel: You've got a point there, it's not just so much a cultural thing, but also a family thing, as I wrote in my post... But then, you know my family ;)

  Anonyymi: Joo, hiukan huolestuttaa, että miten sulhaseni sukulaiset osaavat pukeutua häihimme sitten kun ne joskus tulevaisuudessa pidetään :D Olen jo nyt monta kertaa höyrynnyt D:lle, että hänen pitää sitten pistää kaikki suvun miehet (etenkin siis nämä isän puolelta tulevat serkut, minun häihini ei farkuissa ole asiaa) ostamaan puku...

  Samanlaista tyylittömyyttä näkee kyllä myös Suomessa arkisin, ja juhlissa, eli taitaa olla aika yleismaailmallinen juttu tuo huono/erilainen tyylitaju ;)

  Mutta uggit pitäisi kieltää lailla, yöks :D

  ReplyDelete
 6. Joo ihan varmasti on kyllä joka maassa tyylittömiä ihmisiä niin kauas kuin silmä kantaa ja Suomea en kyllä oo pitänyt tyylikkänä maana ikinä, mutta Hollanti vetää kyllä pohjat xD

  Esim. jo ihan Belgiaan menemällä huomaat kuinka naiset ovat pukeutuneet enemmän klassiseen ja tyylikkäseen tyyliin mutta hollannissa näet ihan silmän kantamattomiin naisia ylitiukoissa leopardi legginsseissä, pikku kimalle topissa ja uggeissa ja sitten voi olla joku kiiltävä ja halpa iltalaukku ja ylisuuret korvarenkaat ja meikkiä vähän liikaa vihreä ja lilaa väriä silmissä (kuvailen just tyttljä jota näin tänään aamulla trämissä) esim Belgiassa ja Ranskassa en tollaseen oo törmänny kovinkaan usein. Mut mitäpä muutakaan voi odottaa kun kaupat ovat tyyliin Zeeman, Cool cat , Tally weil, Pimkie ja muita ihania white trash kauppoja :D uhkaavasti mullakin alkaa mennä mun tyyli tuohon suuntaan :(

  ReplyDelete
 7. No hui, aikamoinen ilmestys oli varmaan :D Pakko sanoa, vastaaviin en ole vielä törmännyt (ja toivottavasti en törmääkään) ja suurin osa näkemistäni hollantilaisista pukeutuu ihan siedettävästi, eikä kukaan tuntemani shoppaile Zeemanissa tai Cool Catissa, tai missään muissa mainitsemistasi kaupoista. Valikoimaa olen kyllä nähnyt näyteikkunoissa, mutta ensimmäisellä vierailullani Alankomaissa sulhaseni siskot ystävällisesti valistivat minua, että kukaan itseään kunnioittava ihminen ei kyseisissä kaupoissa shoppaile... Ota ja tiedä, kyseiset kaupat eivät ole ollenkaan omaa tyyliäni eli eipä mulla mitään hinkua niissä ole shoppaillakaan.

  Tuttuni ja hollantilainen perheeni pukeutuvat ihan normaaleihin VILAn, Onlyn, H&Mn, Vero Modan, WEn, Primarkin ja vastaavien vaatteisiin :)

  ReplyDelete

Click Here for Comment Guidelines

Thank you so much for your comment! I'll try to get back to you asap! Anonymous commenters, please use a nickname! ♥

Kiitos kommentistasi! Pyrin vastaamaan siihen mahdollisimman pian! Anonyymit, olkaa ystävällisiä ja käyttäkää nimimerkkiä! ♥

Hartstikke bedankt voor je reactie! Ik probeer zo snel mogelijk te reageren! Anonieme mensen, gebruik alsjeblieft een nickname! ♥

Tu peux commenter en français!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...